spremanje hrane
Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati
Idealna hrana za goste
Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatiji kao Aranđelovdan, svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.
Noć uoči slave pravi se slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan.
Kada gosti dođu, pre nego što sednu za sto da se počaste raznoraznim đakonijama, svaki domaćin prvo nudi žito.
LAŽNA SLANA TORTA
Sastojci:
150 g sardine
350 g krompira
4 jajeta
125 g kiselih krastavaca
150 g šargarepe
150 g feta sira
170 g grčkog jogurta
6 g želatina
80 ml vode
malo mirođijte
8 maslina
Priprema:
Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.
SLANE KUGLICE
Sastojci:
1 pileći file
2 kisela krastavca
4 jajeta
mladi luk
70 g sira
majonez
Još:
100 g sira
sveža mirođija
Priprema:
Skuvajte meso i jaja. Isecite belo meso i krastavičiće na sitne kockice, a jaja i sir izrendajte. Sve pomešajte, pa dodajte seckani luk. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Promešajte. Oblikujte loptice, pa ih uvaljajte u rendani sir i seckanu mirođiju koju ste pomešali.
SLANI ROLAT OD SMESE ZA PALAČINKE
Sastojci:
5 jaja
180 g krabinih štapića
100 g sira
1 čen belog luka
svež peršun
3 kašike majoneza
Priprema:
Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.
Bonus video:
(Espreso/Stvarukusa.mondo./Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!