Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati
Slava, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

spremanje hrane

Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati

Idealna hrana za goste

Objavljeno: 08:59h

Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatiji kao Aranđelovdan, svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

Noć uoči slave pravi se slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan.

Kada gosti dođu, pre nego što sednu za sto da se počaste raznoraznim đakonijama, svaki domaćin prvo nudi žito.

LAŽNA SLANA TORTA

Hrana
foto: Printscreen/YT/ Fitness recipes

Sastojci:

150 g sardine

350 g krompira

4 jajeta

125 g kiselih krastavaca

150 g šargarepe

150 g feta sira

170 g grčkog jogurta

6 g želatina

80 ml vode

malo mirođijte

8 maslina

Priprema:

Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.

SLANE KUGLICE

Hrana
foto: Printscreen/YT/ null

Sastojci:

1 pileći file

2 kisela krastavca

4 jajeta

mladi luk

70 g sira

majonez

Još:

100 g sira

sveža mirođija

Priprema:

Skuvajte meso i jaja. Isecite belo meso i krastavičiće na sitne kockice, a jaja i sir izrendajte. Sve pomešajte, pa dodajte seckani luk. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Promešajte. Oblikujte loptice, pa ih uvaljajte u rendani sir i seckanu mirođiju koju ste pomešali.

SLANI ROLAT OD SMESE ZA PALAČINKE

Hrana
foto: Printscreen/YT/ null

Sastojci:

5 jaja

180 g krabinih štapića

100 g sira

1 čen belog luka

svež peršun

3 kašike majoneza

Priprema:

Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.

Bonus video:

00:20

Obeležena gradska slava Svete Trojice u Vranju

(Espreso/Stvarukusa.mondo./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.